استخوان

آرتروز گردن

آرتروز گردن

آرتروز گردن چیست؟

ستون فقرات از چند قطعه استخوان به نام مهره تشکیل شده و بین مهره ها مواد ژله ای مانندی به نام دیسک وجود دارد.به مهره های ابتدای ستون فقرات، ستون فقرات گردنی گفته می شود که آرتروز گردن این مهره ها را درگیر می کند .در این بیماری ، مفاصل ، دیسک ها و مهره ها در قسمت ستون فقرات گردنی تحلیل رفته و دچار تخریب یا فرسایش می شوند.این امر می تواند موجب بروز مشکلات مختلفی شود که در ادامه این مطلب با داطب همراه باشید.

اگر دیسک یا همان ماده ی ژله ای بین مهره ها از بین برود و یا نازک شود ،ممکن است مهره ها دچار اصطحکاک شوند.این اصطحکاک می تواند سبب شکسته شدن قطعات ریز استخوان و شناور شدن آن ها در مایع مفضلی شود.مایع مفضلی به مایع غلیضی گفته می شود که وظیفه روان کاوی مفاصل را به عهده دارد تا بتوانند به راحتی حرکت کنند.در برخی موارد این بیماری منجر به رشد برآمدگی های استخوانی به نام خار استخوان یا استئوفیت می شود.همچنین ،با نازک شدن دیسک ها مهره ها به هم نزدیک تر شده و در نتیجه فضای کمتری برای عصب های ستون فقرات باقی می ماند.

فرق آرتروز گردن با دیسک گردن چیست؟

هر دو علائم مشابهی دارند اما ناشی از عوامل مختلفی بوده و پیامدهای متفاوتی نیز دارند .دیسک گردن بر اثر عوامل مختلفی به وجود می آید که در آن دیسک های بین مهره ها، دچار بیرون زدگی شده و به عقب ها فشار وارد می کند.گردن درد یکی از نشانه های رایج دیسک گردن است.دیسک گردن می تواند منجر به آرتروز گردن شود.

علائم آرتروز گردن:

در ابتدای بیماری ممکن است فرد هیچ علائمی نداشته باشد ،علائم این بیماری معمولا هنگام بیدار شدن از خواب و اواخر شب شدید تر است.بعضی افراد با درد ناحیه گردن در یک سمت کتف و پشت سر مواجه هستند .شایع ترین علائم آرتروز گردن شامل :

_ خشکی گردن

_ سر درد و سر گیجه

_ اختلال در شنوایی و بینایی

_ درد بازو ها و شانه ها

_ احساس درد ، سفتی و گرفتگی در ناحیه گردن به سمت شانه ها

_ شنیدن صدای تق تق کردن در هنگام حرکت دادن گردن

_ محدود شدن دامنه حرکت(گردن به راحتی جلو عقب و نمی چرخد)

آیا آرتروز گردن منجر به ایجاد فشار روی نخاع می شود؟

این مشکل که به تنگی کانال نخاعی گردن معروف است .معمولا با علائم زیر همراه است:

_ دشواری در راه رفتن

_ گرفتگی عضلانی

_ بی اختیاری ادرار و مدفوع

_ بی حسی ، ضعف و تیر کشیدن در ناحیه گردن ، شانه ، دست ها ، بازو ها پاها

_ مور مور شدن در بازو ها ، دست ها ، پاها

_ عدم تعادل و عدم هماهنگی بین عضلات بدن

دلایل ابتلا به آرتروز گردن چیست؟

دیسک ها و مفاضل گردن با افزایش سن دچار کهولت و فرسودگی می شوند.بسیاری از افراد بالای 60 سال به آرتروز گردن مبتلا می شوند.علت اصلی بروز این بیماری این است که با بالا رفتن سن، دیسک ها آب خود را از دست می دهند وشروع به جمع شدن می کنند که این امر می تواند باعث تماس بیشتر استخوان ها در بین مهره ها و در نتیجه فرسایش آن ها گردد.همچنین رباط ها که استخوان ها را به هم وصل می کنند،هم به مرور زمان سفت تر شده که می تواند موجب کاهش انعطاف پذیری گردن شود.

علاوه بر این ، تحلیل رفتن دیسک ها ممکن است منجر به ایجاد استخوان اضافی برای تقویت ستون فقرات گردد که این استخوان اضافی می تواند به کانال نخاعی فشار وارد کند.البته این مشکل به دلیل آسیب دیدگی و عوامل دیگر هم رخ می دهد. تغییر وضعیت ناگهانی و شدید سرو گردن در سوانح رانندگی انجام دادن کارهای سخت و سنگین ، اختلالات مادرزادی و… می تواند منجر به بروز مشکل آرتروز در ناحیه گردن شود عوامل ژنتیکی نیز می تواند در بروز این بیماری دخیل باشد و آرتروز گردن در یک خانواده شایع باشد.

کدام افراد در معرض این بیماری هستند؟

کار مدام با کامپیوتر و مطالعه در روز ، همچنین خم نگه داشتن سرو گردن برای ساعت های طولانی می تواند سبب ایجاد فشار بر روی مهره های گردن شود، از این رو کارمندان ، دانش آموزان و دانشجویان بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.

تشخیص آرتروز گردن:

ابتدا بیمار توسط متخصص مغز و اعصاب معاینه شده و شرح حال او شامل بروز علائم ، وضعیت جسمانی و دیگر موارد گرفته می شود.سپس میزان درد و دامنه حرکتی در ناحیه گردن و شانه و نیروی عضلانی دست ها و پاها مورد بررسی قرار می گیرد .همچنین باید بررسی شود که آیا به اعصاب یا نخاع فشار وارد شده است یا خیر که این کار از طریق آزمایش های احساسی و واکنشی بیمار انجام می گردد.

آرتروز گردن
جراحی آرتروز گردن

درمان آرتروز گردن:

_ لیزر درمانی

_ فیزیوتراپی

_ گردن بند طبی

_ دارو در مانی

_ استفاده از تزریق داخل ستون فقرات

_ جراحی

لیزر درمانی:

لیزر تمام بخش های ستون فقرات گردنی شامل عضلات ، غضروف ، عصب و…را تحریک می کند.انجام لیزر بر بافت هدف و با قدرت مناسب توسط پزشک تعیین می گردد ،که می تواند التهاب ناشی از آرتروز گردن را از بین برده و درد را کاهش دهد و فرایند ترمیم بافتی را تسریع نماید.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی یکی از روش های درمانی برای کاهش درد و گرفتگی عضلانی در بیماری آرتروز گردن است .تمرینات فیزیوتراپی با تمرکز بر روی تقویت عضلات پشت و گردن انجام می شود.با تقویت عضلات ضعیف یا کشیده شده ، فشارکمتری بر ستون فقرات گردنی وارد شده و همچنین ، سبب افزایش انعطاف پذیری و دامنه حرکت گردن را بهبود می بخشد .در فیزیوتراپی ترکیبی از روش های غیر فعال مانند یخ ، گرما ، اولتراسوند و…و حرکت های اصلاحی استفاده می شود.

گردنبند طبی:

استفاده از گردنبند طبی به منظور محدود کردن میزان حرکت گردن ،مرسوم است.گردنبند طبی به شکل یک حلقه دور گردن را احاطه می کند.توجه داشته باشید که ،استفاده از گردنبند های طبی تنها باید با تجویز پزشک انجام گیرد چرا که استفاده طولانی مدت از آن می تواند سبب ضعیف شدن ماهیچه های گردن شود.

دارو درمانی:

معمولا برای کاهش درد و التهاب ناشی از آرتروز گردن ، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن تجویز می شود.مصرف داروهای شل کننده های عضلانی هم برای رفع سفتی و درد عضلات توصیه می شود.این دارو ها به ویژه در آوتروز حاد ،گردن درد را تسکین می دهند .

استفاده از تزریق داخل ستون فقرات:

آرتروز گردن و یا تنگی کانال نخاعی ناشی از آن می تواند سبب ایجاد التهاب در اطراف اعصاب گردن گردد که تزریق استروئید اپیدورال گردنی برای کاهش درد آن انجام می شود.

انواع روش های جراحی:

_ لامینکتومی

_ دیسککتومی

_ همجوشی ستون فقرات

لامینکتومی:

بر روی عصب های ستون فقرات ، استخوانی به نام لامینا وجود دارد که با برداشتن بخش هایی از آن می توان فشار وارد بر ستون فقرات را کاهش داد.

دیسککتومی:

به دلیل ضعف عضلانی در این بیماری ممکن است دیسک مهره های گردن دچار برآمدگی شود که می تواند به عصب های ناحیه ستون فقرات فشار وارد کند.یکی از راه های رفع این مشکل ،برداشتن دیسک است.

همجوشی ستون فقرات:

از این روش می توان برای تثبیت ستون فقرات پس از برداشتن دیسک آسیب دیده استفاده کرد.این عمل جراحی شامل برداشتن دیسک بین دو مهره و قرار دادن استخوان در فضای ایجاد شده است.

چی کار کنیم که به آرتروز گردن مبتلا نشویم؟

_ انجام برخی از تمرینات ورزشی به صورت روزانه مانند حرکت کششی گردن ، کشش قفسه سینه ، بالا آوردن شانه و دیگر حرکات موثر در تقویت عضلات گردن مفید است

_ هنگام رانندگی به گونه ای پشت فرمان اتومبیل بنشیند که سرو گردن در وضعیت مناسبی قرار بگیرد، به فرمان خورو نچسبید و بازو های شما باید هنگام رانندگی کمی خمیده باشند

_ از حمل وسایل سنگین اجتناب کنید

_ در حمل کوله پشتی، آن را در یک طرف بدن خود قرار ندهید

_ هنگام بلند شدن از پاهای خود کمک بگیرید

_ سیگار کشیدن را ترک کنید

_ در هنگام کار موقعیت خود را طوری تنظیم کنید که فشار کمتری به گردنتان وارد شود

_ صفحه نمایش گوشی تلفن یا کامپیوتر را مستقیما در برابر چشمان خود قرار دهید تا از فشار پیوسته و روبه پایین به گردن خود اجتناب کنید

_ ساعت های طولانی به کار نپردازید و استراحت و انجام حرکات کششی عضلات گردن و شانه را در برنامه روزانه خود قرار دهید

مراقبت های بعد از عمل:

_ فیزیوتراپی بعد از عمل

_ نشستن و راه رفتن

_ مدیریت درد

_ مراقبت از زخم

_ استفاده از گردنبند طبی

_ استفاده از بالش طبی

_ انجام تمرینات ورزشی

_ اجسام سنگین بلند نکردن

_ از روش های صحیح برای بلند کردن استفاده کنید

_ روی زانوهایتان خم شوید تا فشار بر روی ستون فقرات کاهش یابد

_ تا 2 هفته بعد از عمل رانندگی نکنید

_ هنگام حمام زخم ناحیه مورد نظر را خشک نگهدارید

داطب برای شما سلامت جویان بالش های طبی برند کامفی لایف ساخت کشور ترکیه از جنس مموری فوم را که جز تاییدیه استاندارد جهانی است را معرفی می کند.

آرتروز گردن
آرتروز گردن

خطرات احتمالی جراحی:

_ بیماری پیشرفته و اثر فشاری از دو طرف گردن

_ تاخیر در عمل جراحی از طرف بیمار

_ تعدد دیسکوپاتی گردن

_ انواع opll

_ عدم استفاده از میکروسرجری توسط جراح

عوارض جراحی:

_ صدمه به عروق و یا تراشه و مری

_ تغییر در صدا عموما موقتی

_ عوارض حرکتی یا حسی

_ درد سرویکال

_ سرگیجه

_ زخم

_ عفونت

هزینه:

حق الزحمه جراح، دستمزد متخصص بیهوشی، هزینه تجهیزات مورد استفاده در عمل و هزینه امکانات بیمارستان. بهتر است قبل از عمل در مورد این هزینه‌ها از جراح خود بپرسید. اگر بیمه درمانی شما بخشی از هزینه‌های جراحی شما را پوشش ندهد، هزینه‌هایی که باید برای جراح و دستیار جراح بپردازید به همراه هزینه بیهوشی و امکانات بیمارستانی می‌تواند بسیار زیاد باشد. با این حال، هزینه جراحی آرتروز گردن می‌تواند در موارد مختلف بسیار متفاوت باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *