نوار تست قند خون چیست؟
یکی از بیماریهای شایع و خطرناک در بین انسانها بیماری دیابت یا همان قند خون است. این بیماری در صورت عدم کنترل ممکن است باعث صدمات جبرانناپذیر و حتی مرگ شود. از این رو دستگاههای گلوکومتر طراحی و ساخته شدند.و وظیفهی اندازهگیری میزان قند خون و در برخی موارد اندازهگیری میزان کتون را نیز بر عهده دارد. یکی از اجزای مهم این دستگاه نوار تستهای قند خون آن است که مهمترین و اصلیترین وظیفه را در مجموعه انجام میدهد.
نوارها با جذب خون فرد و انجام واکنشهای لازم روی خون میزان قند خون را اندازهگیری و به دستگاه گزارش میکنند. جنس این نوارها از پلاستیک،یکبار مصرف بوده و با ساختار مخصوصی که دارند در کمترین زمان ممکن تست قند خون را انجام میدهند.بستهبندی آنها ۲۵ یا ۵۰ عددی است که نوع دوم قیمت به صرفهتری دارد. قسمت ابتدایی و فلش مانند نوار،قسمت جذب خون و انتهای صاف آن قسمت ورودی به دستگاه است. برای استفاده از دستگاه گلوکومتر ضروری است که همیشه نوار تست آن را در دسترس داشته باشید.
دستگاه تست قند خون چیست؟
این دستگاه که به نام گلوکومتر نیز شناخته میشود جهت اندازه گیری میزان قند یا گلوکز خون افراد تولید شده،و استفاده از این دستگاه بیشتر برای افراد دیابتی پیشنهاد می شود.اما هر فردی جهت کنترل و مدیریت وضعیت قند خون خودمی تواند از آن استفاده کند و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.این دستگاه ها در اندازه های بسیار کوچک و تقریبا اندازه کف دست تولید شده و با قرارگیری نوارهایی با آنزیم گلوکز اکسیداز در آن ها به تشخیص میزان گلوکز خون افراد کمک خواهند کرد.
اجزایی تشکیل دهنده دستگاه تست قند خون:
این دستگاه دارای اجزای زیر است:
_ سیستمی پیشرفته جهت نشان دادن میزان قند خون
_ نوارهای تست قند خون
_ ابزاری قلمی جهت سوراخ کردن انگشت( قلم لنست ) با سوزن های مناسب
ویژگی مهم بهترین نوار تست قند خون:
یکی از موضوعاتی قابل اهمییت در انجام تست قند خون،میزان دقت در آزمایش است. عوامل مهمی که در کاهش دقت آزمایش دخالت دارند، زمان و دقت و تخصص خود نوار تست است. اما باید بدانیم که عوامل دیگر هم مانند آلودگیها و تاریخ انقضای نوار تست در نتیجه آزمایش اثرگذار میباشند.نوارهای تست قند خون معمولا با دستگاه مخصوص خود بهترین عملکرد را دارند. البته یادگیری روش استفاده از نوار تست قند خون نیز مهم است.. زمان و دقت در خرید نوار تست حرف اول را میزند.
علت استفاده از نوار قند خون:
_ بررسی روند درمان
_ اطلاع از میزان گلوکز خون
_ تاثیر رژیم غذایی بر میزان قند خون
_ بررسی تاثیر داروهای کنترل دیابت
_ بالا یا پایینی سطح قند خون
_ تشخیص زمان تزریق انسولین
_ تاثیر و تشخیص مواردی که سطح قند خون را تشدید میکنند، مانند موقعیتهای استرسزا یا عوامل محیط
نکته مهم:
نوار تست قند خون انواع مختلفی دارد که تکمیل کننده دستگاههای کنترل دیابت خانگی است. معمولا شما بر حسب مدل دستگاه خود باید نوار متفاوتی تهیه کنید. جالب است بدانید برخی از انواع نوارهای تست قند خون و دستگاههای کنترل دیابت میزان «کتون» خون را نیز اندازهگیری میکنند که به نوبه تاثیر بسیار زیادی در تشخیص سایر بیماریها دارد.
مدت زمان استاندارد استفاده از نوار تست قند خون:
یکی از مهمترین مواردی که در حین استفاده از نوار تست قند خون باید به آن دقت داشته باشید، تاریخ انقضا و مدت زمانی است که این نوارها اعتبار دارند. مدت زمان کارایی نوارهای تست گلوکز خون معمولا بر حسب نوارها یا جعبهای است که در آن قرار میگیرند. معمولا پس از باز گشایی بستهبندی میتوان برای ۳ تا ۶ ماه آینده از این نوارها استفاده کرد.
بهترین روش تهیه نوار تست قند خون:
برای اطمینان از اصالت کالا و کارایی بهتر آن، بهتر است کالاهای پزشکی خود را از داروخانهها یا فروشگاههای لوازم پزشکی آنلاین و معتبر مانند داطب تهیه کنید.
نحوه استفاده از دستگاه تست قند خون چگونه است؟
در ابتدا باید پوست کمی سوراخ شده تا حجم بسیار کمی از خون به خارج از بدن راه پیدا کند. میزان خون باید به اندازه یک قطره یا کمتر از آن باشد زیرا حجم بالای خون ممکن است میزان گلوکز خون را به اشتباه گزارش دهد.برخی از این دستگاه ها دارای سیستم هشدار حجم خون هستند که مشخص می کند تا چه میزان خون برای ورود به این دستگاه لازم است. قبل از این که انگشت را سوراخ کنید در ابتدا باید نوار تست قند خون را در دستگاه قرار دهید تا آلارمی مانند قطره روی مانیتور نشان داده شود.
بعد از آن با ایجاد فشار در نوک انگشت و تجمع خون در این ناحیه سوزن را در قلم لنست قرار دهید و با دکمه ای که روی قلم وجود دارد آن را به پوست وارد کنید. خونی که به بیرون انتقال داده می شود باید بلافاصله روی نوار قند خون قرار گیرد تا دستگاه شروع به شمارش ثانیه ها کند. حدود چند ثانیه طول می کشد تا نتایج نهایی روی مانیتور دستگاه نشان داده شود. عددی که نمایش داده می شود میزان قند خون شما را نشان خواهد داد.
چه زمانی باید از دستگاه تست قند خون استفاده شود؟
پزشک با توجه به شرایط بیمار زمان اندازه گیری تست قند خون را مشخص می کند. افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۱ هستند از دستگاه قند خون باید ۴ تا ۱۰ مرتبه در روز جهت سنجش میزان قند خون استفاده کنند. زمان دقیق انجام این تست به صورت زیر عنوان می شود:
_ قبل و بعد از انجام فعالیت های ورزشی
_ در طول شب
_ زمانی که بیمار هستید
_ قبل از خواب
_ قبل از صرف غذا و میان وعده
_ در زمان صبح و ناشتا
_ هنگام مصرف داروی جدید
مزایای استفاده از دستگاه تست قند خون چیست؟
_ آزمایش تست قند خون به افراد کمک می کند تا از وضعیت سلامتی خود اطلاع پیدا کنند.
_ با اطلاع از میزان قند خون خود پزشک رژیم غذایی ورزشی شما را تغییر خواهد داد.
_ افراد دیابتی با توجه به این نتایج داروهای درمانی مناسبی را دریافت خواهند کرد.
_ انجام این آزمایش در افراد سالم به پزشکان کمک می کند تا از ابتلا افراد به دیابت جلوگیری کرده یا در صورت مشاهده این بیماری به آنها در درمان و کنترل آن کمک کنند.
_ تشخیص افرادی که دارای قند خون پایین هستند ممکن است در صورت عدم درمان دچار تشنج یا کما شوند.
_ قند خون بالا یا هایپرگلیسمییکی از دلایل ابتلا افراد به کتواسیدوز است. این بیماری در اثر دیابت نوع ۱ و عدم کنترل آن ایجاد خواهد شد. همچنین قند خون بالا سبب ایجاد بیماری های عصبی مانند نوروپاتی، بیماری های قلبی، کلیوی و چشم نیز می شود.
نکات لازم:
_ دستگاه و نوار تست قند خون را از مراکز معتبر تهیه کنید.
_ حتما پیش از انجام تست دستها را شسته و دقت داشته باشید که دستگاه مخصوص استفاده یک نفر بوده و هر نوار تنها یک مرتبه قابل استفاده است.
_ پیش از انجام آزمایش،موضعی که قصد وارد کردن لانست را دارید حتما با پد الکلی ضدعفونی کنید.
_ از کنار انگشت برای خونگیری استفاده کنید. هر مرتبه بهتر است خونگیری را از یک انگشت انجام دهید.
_ پس از انجام تست، اطلاعات لازم را یادداشت کرده و در ملاقاتهای بعدی به پزشک خود نشان دهید. معمولا روند ثبت این اطلاعات توسط پزشک یا مشاور به شما آموزش داده میشود.
_ بهترین زمان برای تست قند خون، صبح ناشتا، قبل و بعد از خوردن غذا است.
_ انجام آزمایش قند خون پس از خوردن غذا کمک شایانی به تشخیص «دیابت بارداری» که یکی از مشکلات شایع زنان در این دوران است، خواهد کرد.