بیماری سینوزیت چیست؟
سینوزیت یک بیماری التهابی است که سینوسهای بینی را درگیر میکند.سینوسها حفرههایی خالی هستند که درون استخوانهای صورت قرار دارند و با غشاهای مخاطی پوشیده شدهاند.سینوسها با مجاری هوایی به بینی متصل هستند و نقش مهمی در تنظیم فشار، رطوبت و دمای هوای تنفسی دارند.
علت بیماری سینوزیت:
سینوزیت میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود،از جمله عفونت ویروسی یا باکتریایی، حساسیت، ترشحات بینی، سیستم ایمنی ضعیف و پلیپهای بینی.
علائم بیماری:
_ درد یا فشار در ناحیه بینی، پشت سر، گوشها و چشمها
_ تب و خستگی
_ سرفه
_ آبریزش بینی یا بالا رفتن مخاط
_ احساس فشار و تورم در ناحیه بینی
_ خس خسی صدا
_ تغییر در بو و طعم دهان
_ سردرد
داطب برای شما سلامت جویان به بررسی انواع، علائم، تشخیص و درمان سینوزیت میپردازد و نکاتی را برای پیشگیری از این بیماری ارائه میدهد.
انواع سینوزیت:
_ سینوس فکی : در زیر چشم و در استخوان گونه واقع است.سینوزیت فکی باعث ایجاد درد و احساس فشار در گونهها میشود (دنداندرد و سردرد).
_ سینوس پیشانی : در بالای چشم و در استخوان پیشانی قرار دارد. سینوسهای پیشانی تا سن ۵–۱۰ سالگی وجود ندارند. این سینوسها از سن ۷ سالگی به بعد پدید میآیند. سینوزیت پیشانی باعث ایجاد درد و احساس فشار در بالای چشمها میشود (سردرد).
_ سینوس پرویزنی : بین چشم و بینی و در استخوان پرویزنی واقع است. سینوسهای فکی و پرویزنی از بدو تولد وجود داشته و تا ۱۸ سالگی به رشد خود ادامه میدهند.سینوزیت پرویزنی باعث ایجاد درد و احساس فشار بین بینی و چشمها میشود (سردرد).
_ سینوس شبپرهای : در پشت سینوس پرویزنی و چشم و در مرکز استخوان جمجمه، زیر غدهٔ هیپوفیز قرار دارد. سینوسهای شبپرهای در سنین بلوغ ظاهر میگردند.سینوزیت شبپرهای باعث ایجاد درد و احساس فشار پشت چشمها میشود.
براساس مدت زمان بیماری، سینوزیت را میتوان به سه دستهٔ زیر تقسیم کرد:
_ حاد: وقتی عفونت سینوسی کمتر از ۴ هفته طول بکشد، به عنوان سینوزیت حاد شناخته میشود. عامل این نوع سینوزیت، عموما ویروسهایی مانند آدنوویروس، ویروس شبه آنفولانزای انسانی و انتروویروسهای دیگر هستند. این نوع سینوزیت معمولاً به خودی خود برطرف میشود و نیاز به درمان خاصی ندارد.
_ مزمن: وقتی عفونت سینوسی بیش از ۱۲ هفته طول بکشد، به عنوان سینوزیت مزمن شناخته میشود.عامل این نوع سینوزیت، معمولا باکتریهایی مانند استافیلوکوک، استرپتوکوک، هموفیلوس و موراکسلا هستند. این نوع سینوزیت نیاز به درمان با داروهای ضدعفونیکننده، ضدالتهاب و گاهی جراحی دارد.
_ سینوزیت راجعه: وقتی عفونت سینوسی چندین بار در سال تکرار شود، به عنوان سینوزیت راجعه شناخته میشود.این نوع سینوزیت ممکن است به دلیل حساسیت، انحراف تیغه بینی، پلیپهای بینی یا سایر عوامل مرتبط با سیستم ایمنی باشد.
پیشگیری از بیماری:
_ استفاده از سینوس شور (پاکسازی سینوس ها وبینی از عفونت ، خلط ، آلرژی)
_ اجتناب از مواد آلرژی زا مانند گرده گل، گرد و غبار، موی حیوانات و غیره.
_ رعایت بهداشت بینی و دوری از عوامل آلوده کننده مانند دود سیگار، آلاینده های هوا و غیره.
_ درمان سریع عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا.
_ افزایش مصرف مایعات و ویتامین ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن.
_ مراجعه به پزشک در صورت داشتن هرگونه علامت یا عارضه مربوط به سینوزیت.
درمان:
_ استفاده از داروهای ضد التهاب، ضد تب، ضد آلرژی و ضد بی قراری برای کاهش علائم و راحتی بیمار.
_ استفاده از آنتی بیوتیک ها در صورتی که عفونت باکتریایی باشد. این داروها باید طبق دستور پزشک مصرف شوند و قطع نشوند.
_ استفاده از اسپری های کورتیکواستروئیدی برای بینی برای کاهش التهاب و تورم غشاهای مخاطی. این داروها نیز باید با نظر پزشک مصرف شوند.
_ شستشوی بینی با آب شور یا محلول های خاص برای تخلیه مخاط و چرک از سینوس ها و تسکین علائم. این کار را می توان با استفاده از قوری نتی پات، سرنگ یا دستگاه های خاص انجام داد.
_ استفاده از روش های خانگی مانند استنشاق بخار، نوشیدن مایعات فراوان، استفاده از کمپرس گرم یا سرد بر روی ناحیه صورت، خوابیدن با سر بالا و خودداری از سیگار کشیدن.
_ ایمونوتراپی یا واکسن ضد آلرژی برای کسانی که سینوزیت آن ها به علت حساسیت استنشاقی است. این روش باعث می شود که سیستم ایمنی بدن به مواد آلرژی زا عادت کند و واکنش کمتری نشان دهد.
_ جراحی سینوس برای کسانی که سینوزیت مزمن یا شدید دارند و با روش های دیگر بهبود نمی یابند. این عمل با هدف باز کردن مجراهای سینوس، برداشتن پولیپ ها یا اصلاح انحراف تیغه بینی انجام می شود.