تجهیزات پزشکی

دستگاه شنوایی سنج

دستگاه شنوایی سنج

دستگاه شنوایی سنج چیست؟

دستگاه شنوایی سنج یا ادیومتر وسیله‌ای الکترونیکی است که از طریق تولید محرک‌های شنوایی با بسامد (فرکانس) و شدت معین میزان شنوایی را اندازه‌گیری می‌کند.در مقاله داطب چگونگی کارکرد،کاربرد، شرح حال گیری و تاریخچه پزشکی دستگاهسنوایی سنج می پردازیم:

ادیومتر چگونه کار می کند؟

_ یک تولید کننده صدای خالص که امواج صوتی با فرکانس‌های مختلف را ایجاد می‌کند.

_ یک ویبراتور استخوانی که از طریق ارتعاش استخوان‌های گوش میانی، عملکرد حلزون گوش را اندازه‌گیری می‌کند.

_ یک کاهنده که شدت صدا را در هر فرکانس تنظیم می‌کند.

_ یک میکروفون که صدای گفتار را به گوش می‌رساند و درک گفتار را می‌سنجد.

_ یک گوشی که صدا را از طریق هوا به گوش می‌رساند و تست هدایت هوا را انجام می‌دهد.

دستگاه شنوایی سنج
دستگاه شنوایی سنج

کاربرد دستگاه شنوایی سنج:

_ برای سنجش شنوایی کودکان یا نوزادان

_ افردی که احساس می‌کنند صداها را خوب نمی‌شنود ، ممکن است دچار کم‌شنوایی شده باشند که برای بررسی این مشکل باید تست شنوایی‌سنجی انجام دهند.

_ انجام تست شنوایی گوش برای غربالگری برای کارگرانی که در معرض سر و صدا قرار دارند، به‌صورت دوره‌ای و منظم باید انجام شود تا تغییر در شنوایی کارگران مشخص شود.

مراحل انجام شنوایی سنجی:

سنجش شنوایی کامل از چند مرحله و اندازه گیری های متفاوت تشکیل شده است که هر کدام را بصورت مجزا توضیح خواهیم داد ادیولوژیست یا شنوایی شناس با بهره گیری از دانش و تخصص خود نهایت دقت را در گرفتن آزمون ها و همینطور تفسیر آن به خرج خواهد داد.

شرح حال گیری و تاریخچه پزشکی:

_ شنوایی سنجی ادیولوژیست

_ معاینه گوش

شنوایی سنجی ادیولوژیست:

در اولین مرحله از شنوایی سنجی باید با پرسیدن سوال و تحقیق از فرد، وضعیت و شرح حال او را بررسی شود.گاهی ممکن است کم شنوایی و دیگر مشکلات شنوایی فرد ارثی باشد که شناسایی این موضوع بسیار مهم است.

همچنین اطلاع از زمان شروع و روند پیشرفت کم شنوايی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

شنوایی شناس باید سطح کم شنوايى و شدت اختلال فرد را شناسایی کند و به بررسی بيمارى هايى که ممکن است باعث کم شنوایی او شده باشند بپردازد.

سوالات :

سوالات دیگری از جمله وضعیت هر دو گوش و اینکه کم شنوايی در کدام گوش بیشتر است، وضعیت شغلی و میزان نویز و سر صدا در محل کار، سابقه قرار گرفتن در معرض انفجار، ضربه فیزیکی به سر و گوش و مصرف داروهای سمی اتوتوکسيک، وضعیت ترشح و وجود درد در گوش، داشتن و یا نداشتن بیماری های خاص و …را از بیمار می پرسد تا شناخت کاملی از وضعیت شنوایی او بدست آورد.

دستگاه شنوایی سنج
دستگاه شنوایی سنج

معاینه گوش:

در مرحله دوم تست شنوایی سنجی، ادیولوژیست با استفاده از یک دستگاه به نام اتوسکوپ، گوش بیرونی و میانی را معاینه می‌کند.

این کار به منظور بررسی وجود هرگونه مشکل یا آسیب در این قسمت‌ها از گوش می‌باشد.مثلاً ممکن است گوش بیرونی دچار گوش‌کندی، انسداد، التهاب، زخم یا ترشح باشد.

همچنین ممکن است گوش میانی دچار مشکلاتی مانند میوم، سوراخ شدن پرده گوش، انباشت مایع، التهاب یا وجود سیمانک میان گوش باشد.این مشکلات می‌توانند باعث کاهش شنوایی گوش میانی یا هدایتی شوند.

مزایا:

_ این دستگاه به ارزیابی دقیق و کامل شنوایی کمک می‌کند و نوع و شدت کم‌شنوایی را مشخص می‌کند.

_ تشخیص و درمان مشکلات شنوایی مانند سوراخ شدن پرده گوش، انباشت مایع در گوش میانی، آسیب به حلزون گوش یا عصب شنوایی کمک می‌کند.

_ این دستگاه به تعیین و تجویز سمعک مناسب برای افراد کم‌شنوا یا ناشنوا کمک می‌کند و آموزش لازم برای استفاده از آن را ارائه می‌دهد.

_ به غربالگری شنوایی در نوزادان، کودکان و افرادی که در معرض سر و صدا قرار دارند کمک می‌کند و پیشگیری از اثرات منفی کم‌شنوایی بر روی یادگیری، گفتار و ارتباطات اجتماعی را فراهم می‌کند.

معایب:

_ نیاز به تعمیر و نگهداری منظم و دقیق دارد و در صورت خرابی یا نادقیق بودن ممکن است نتایج غلط یا ناقصی را نشان دهد.

_ به محیط کنترل شده و بدون نویز نیاز دارد و در صورت وجود سر و صدای زیاد در محیط ممکن است نتایج تحت تأثیر قرار بگیرند.

_ نمی‌تواند تمام جنبه‌های شنوایی را اندازه‌گیری کند و ممکن است نتواند مشکلاتی مانند تفکیک صداها، درک گفتار در محیط‌های نویزی یا مشکلات تعادلی را تشخیص دهد.

_ این دستگاه نیاز به همکاری و توجه فرد مورد آزمایش دارد و در صورت عدم همکاری یا عدم تمرکز ممکن است نتایج دقیق نباشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *