دستگاه عصبی چیست؟
دستگاه عصبی با هماهنگی فعالیت های عضلات و اندام ها، نظم داخلی را در بدن حفظ می کند .این سیستم پیام هارا از اندام های حسی دریافت می کند و ایجاد واکنش های عصبی در سایر اندام ها را تحریک می کند.
از سایر عملکرد های سیستم عصبی می توان به توانایی یادگیری و درک احساساتی مانند لذت، خوش حالی ، ترس و خطر اشاره کرد عملکرد این سیستم از طریق سیگنالیگ و پیام رسانی الکتروشیمیایی بین اعصاب و سلول های دیگر انجام می شود.برای اطلاعات بیشتر با داطب همراه باشید.
دستگاه عصبی چگونه کار می کند؟
دستگاه عصبی از سلول های تخصصی به نام نورون برای ارسال سیگنال یا پیام به سراسر بدن استفاده می کند.این سیگنال های الکترونیکی بین مغز ، پوست ، اندام ها، غدد و ماهیچه ها منتقل می شوند.این پیام ها به شما کمک می کند تا اندام های خود را حرکت دهید و احساساتی مانند درد را درک کنید.چشم ها، گوش ها ،زبان بینی و اعصاب سراسر بدن شما اطلاعاتی را از محیط شما می گیرند.سپس اعصاب آن داده ها را به مغز منتقل می کنندمغز پس از پردازش داده ها پاسخ مناسب را از طریق اعصاب حرکتی به اندام هدف منتقل می کند.
انواع محتلف نورون سیگنال های مختلفی ارسال می کنند.نورون های حرکتی به عضلات پیام حرکت می دهند ،نورون های حسی اطلاعات را از حواس می گیرند و سیگنال ها را به معرفی می فرستند.انواع دیگری از نورون ها کارهایی را که بدن به طور خودکار انجام می دهد کنترل می کنند مانند تنفس ، لرز ، ضربان قلب و هضم غذا.
وظایف دستگاه عصبی:
_ حواس پنج گانه
_ فرآیند هضم ، احساس گرسنگی و تشنگی
_ عکس العمل به موقعیت های استرس زا
_ ضربان قلب و الگوی های تنفسی
_ خواب ، بهبود و پیری
_ فرآیند هایی مانند بلوغ
_ حفظ تعادل و هماهنگی
_ هدایت گفتار، تفکر و احساسات
سیستم عصبی متشکل از چه بخش هایی است؟
سیستم عصبی دارای دو بخش اصلی است هر بخش حاوی میلیارد ها سلول به نام نورون است .این سلول های ویژه سیگنال های الکتریکی را از طریق بدن ارسال و دریافت می کنند تا به آن بگویند چه کاری انجام دهد.
بخش های اصلی سیستم عصبی:
_ مرکزی (CNS) : مغز و نخاع سیستم عصبی مرکزی را تشکیل می دهند . مغز از اعصاب بدن برای ارسال پیام به سایر نقاط آن استفاده می کند هر عصب دارای یک لایه بیرونی محافظ به نام میلین است. میلین عصب را عایق و به انتقال پیام ها کمک می کند.
_ محیطی (PNS) : این قسمت شامل اعصاب بسیاری است که از سیستم عصبی مرکزی به سراسر بدن انشعاب یافته اند ،یعنی اطلاعات را از مغز و نخاع به اندام ها، بازوان، پاها و انگشتان دست و پا منتقل می کند.
دستگاه عصبی محیطی شامل چه بخش هایی است؟
_ سوماتیک : دستگاه عصبی سوماتیک که سیستم عصبی جسمانی هم گفته می شود زیر مجموعهای از سیستم عصبی محیطی است که تقریبا در تمام قسمت های بدن کشیده می شود و دارای دو وظیفه است.
وظیفه سیستم عصبی سوماتیک:
_ ورودی حواس جز بینایی
_ کنترل حرکت
اعصاب در این سستم اطلاعات را از حواس به مغز می رسانند.آن ها همچنین دستوراتی را از مغز به ماهیچه ها منتقل می کنند تا بتوانید حرکت کنید.این سیستم حرکات ارادی بدن را هدایت می کند.
_ خود مختار : بخشی از سیستم عصبی است که مغز را به اکثر اندام های داخلی متصل می کند و فعالیت هایی را که به طور خودکار انجام می شود ،کنترل می کند.و دارای 3 بخش است که هر کدام وظایف خاص خود را دارند.
سه وظایف سیستم عصبی خود مختار چیست؟
_ سمپاتیک : این سیستم فرآیند هایی از بدن را فعال می کند که در مواقع نیاز ،به ویژه در موقعیت هایی پر از استرس یا خطرناک ، به شما کمک می کند .این سیستم مسئول واکنش ستیز یا گریز در بدن است که جانوران در پاسخ به موقعیت های خطرناک نشان می دهند.
_ پاراسمپاتیک : این قسمت از سیستم عصبی خود مختار عکس سیستم عصبی سمپاتیک عمل می کند این سیستم مسئول فرآیند های استراحت و هضم در بدن است.
_ سیستم عصبی روده : این قسمت از سیستم عصبی نحوه هضم غذا را در بدن مدیریت می کند.
چه اختلالاتی عملکرد دستگاه عصبی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
_ روند پیری
_ بیماری
_ سانحه
_ سکته مغزی
_ فشار
_ مواد سمی
شایع ترین علت های آسیب به دستگاه عصبی عبارت اند از:
_ دیابت
_ آرتریت روماتوئید
_ لوپوس
_ سکته مغزی
علائم وجود اختلال در سیستم عصبی :
_ مشکلان بینایی یا سر درد
_ تغییر در رفتار یا حافظه
_ لکنت زبان
_ مشکلان هماهنگی یا حرکت عضلانی
_ بی حسی ، گزگز ، از دست دادن حس در بازو ها یا پاها
_ لرزش یا تیک
علائم عفونت های سیستم عصبی:
_ بیماری سرع یا تشنج
_ دانه های پوستی جدید
_ سفت شدن عضلات
_ اختلال تکلم
_ در خواب و بیداری هوشیاری و حافظه دچار اختلال شده باشد
_ ضعف و از بین رفتن قدرت عضلانی
_ اختلال در راه رفتن
_ تهوع و استفراغ شدید و مداوم
انواع عفونت های سیستم عصبی:
_ انسفالیت
_ بیماری منژیت
_ آبسه مغزی
روش های پیشگیری از عفونت سیستم عصبی؟
_ رعایت بهداشت
_ عدم استفاده از وسایل مشترک
_ واکسن
_ تغذیه سالم و ورزش روزانه
_ محافظت از خود