تجهیزات پزشکی

فشارسنج

فشارسنج

فشارسنج چیست؟

فشار خون توسط دستگاهی به نام فشارسنج اندازه گیری می‌شود که جز دستگاه های مهم پزشکی هستند. فشارسنج پزشکی تنوع بسیاری دارد اما سه نوع دستگاه فشار سنج جیوه‌ای،فشارسنج عقربه ای و دستگاه فشار سنج دیجیتال بیشتر مورد استفاده هستند ، که در ادامه با داطب به بررسی هر یک می‌پردازیم.

انواع فشارسنج:

_ جیوه ای

_ آنروئید (عقربه ای)

_ دیجیتال

فشار سنج جیوه ای:

این نوع، دقیق ترین استاندارد را در اندازه‌گیری فشار خون دارد، روش کار این دستگاه به روش دستی (غیر اتومات) می‌باشد و در این دستگاه فشار خون توسط ارتفاع سطح جیوه درون لوله فشار سنج تعیین می‌شود.اگرچه فشارسنج‌های جیوه‌ای،دقت بالاتری در تعیین فشارخون دارند ولی به علت خطرات بالای ناشی از جیوه امروزه کمتر کاربرد دارند.

اندازه گیری فشار خون با دستگاه فشار سنج جیوه ای:

در این دستگاه فشارخون توسط جیوه اندازه گیری می‌شود.  برای کار با این دستگاه می‌بایست:

_ پیچ مربوط به مخزن جیوه باز شود تا جیوه به درون لوله راه پیدا کند.

_ دستگاه کاملا عمودی و صاف قرار گیرد و به آن ضربه وارد نشود زیرا بسیار حساس است.

_ بازوبند باید متناسب به اندازه بازو بیمار و به درستی و نزدیک به دو الی سه سانتیمتر بالاتر از چین آرنج فرد بسته شود.

_ با باد کردن کاف دور بازو و تغییر فشار هوا درون لوله فشار سنج سطح جیوه درون لوله تغیر می‌کند.

_ فشار خون برابر با عددی است که در مانومتر همسطح با سطح جیوه قرار گرفته است.

فشارسنج
فشارسنج

فشار سنج آنروئید (عقربه ای):

رایج ترین نوع فشار سنج ،فشار سنج عقربه‌ای است که بهترین جایگزین برای فشار سنج های جیوه ای در روش های دستی هستند. زیرا که در این  فشار سنج از جیوه و مایعات استفاده نشده و استفاده از آن بی خطر است. فشارخون در این دستگاه توسط عقربه ی روی گوشی متصل به کاف مشخص می‌شود. همچنین لازم به ذکر است که برای بالا بردن دقت اندازه‌گیری.فشار‌سنج‌های آنروئید (عقربه ای) نیاز دارند تا هر ۶ ماه کالیبره شوند.

اندازه گیری فشارخون با فشار سنج عقربه ای:

برای گرفتن فشارخون توسط فشار سنج عقربه ای می‌توان به دو روش عمل کرد در روش اول با استفاده از نبض دست و بدون گوشی پزشکی فشار قابل اندازه گیری است  و در روش دوم برای دقت بیشتر از گوشی پزشکی استفاده می‌شود.

_ گرفتن فشارخون با فشار سنج عقربه ای توسط نبض دست

_ کاف را همانند فشار سنج جیوه ای به دور بازو بیمار ببندید.

_ دست خود را روی نبض بیمار قرار داده و کاف را با سرعت 10 میلی متر جیوه تا زمانی که دیگر نبض بیمار را حس نکردید باد کنید.

_ تا 30 میلی متر جیوه دیگر نیز بعد از مرحله قبل به باد کردن ادامه دهید.

_ کاف را با سرعت حدودا 5 میلی متر جیوه خالی کنید.

_ زمانی که نبض بیمار را دوباره حس کردید عقربه ی فشار سنج نمایانگر فشار سیستولیک بیمار است

فشار سنج دیجیتال:

استفاده از این دستگاه ها بسیار راحت تر از فشار سنج های دستی است و برای اندازه گیری فشار خون در خانه بسیار مناسب هستند.فشار سنج دیجیتال دارای دو نوع بازویی و مچی است که در این نوع از فشار‌سنج‌ها، لایه داخلی کاف با هوا پر شده و به بازو (در فشار سنج بازویی) و یا مچ (در فشار سنج مچی) فشار وارد می کند. و با خالی کردن باد کاف،تغییراتی در جریان خون اتفاق می‌افتد که باعث اندازه‌گیری فشار خون توسط دستگاه می‌شود،معمولا در این دستگاه‌ها ضربان قلب نیز در کنار فشار خون اندازه‌گیری می‌شود و در نهایت روی صفحه نمایشگر دستگاه نمایش داده می‌شوند.

اندازه گیری فشارخون با فشار سنج دیجیتال:

در فشار سنج دیجیتال مچی می‌بایست مچ بند دستگاه را دور مچ و ۲ سانتی بالاتر از قوزک مچ بست و در مدل بازویی نیز کاف دور بازو و همانند روش های دستی بسته می‌شود. در هر دو دستگاه با زدن یک دکمه کاف شروع به باد شدن می‌کند و تا فشار ۱۹۰ میلیمتر جیوه باد می‌شود و بعد با خالی شدن باد فشار اندازه گرفته شده و روی صفحه نمایش دستگاه ظاهر می‌شود.توجه داشته باشید که به هنگام اندازه گیری فشار نباید دست تکان بخورد و کاف و یا مچ بند باید روی پوست قرار بگیرند نه روی لباس فرد.

فشارسنج
فشارسنج

گرفتن فشار با فشار سنج عقربه ای با گوشی پزشکی:

_ از این روش برای بالا بردن دقت اندازه گیری فشار سیستولیک و و اندازه گیری فشار دیاستولیک استفاده می‌شود.

_ همانند روش قبلی کاف را ببندید و سری گوشی پزشکی را در زیر لبه کاف روی شریان بازویی قرار دهید.

_ فشار را تا جایی که نبض لمس نشود زیاد کرده و عقربه را مشاهده کنید.

_ به عدد عقربه 30 میلیمتر جیوه اضافه کرده و کاف را تا این عدد باد کنید.

_ به هنگام خالی کردن باد کاف به صدای ضربه گوش دهید با شنیدن اولین صدای ضربه به عقربه نگاه کنید.

_ عدد عقربه نمایانگر فشار سیستولیک می‌باشد.

_ بعد از اتمام صدای ضربه زدن عقربه نمایانگر فشار دیاستولیک می‌باشد

کدام نوع فشارسنج بهتر است؟

انتخاب بهترین نوع فشارسنج باتوجه‌ به نیاز شما و استفاده آن در خانه یا استفاده حرفه‌ای تعیین می‌شود. اگر مشکل فشارخون دارید، باید یک دستگاه فشارسنج خریداری کنید. زیرا افزایش و افت فشارخون می‌تواند نشانه‌ یک بیماری جدی باشد. بررسی این ناهنجاری‌ها برای پیشگیری از فشار خون بالا، سکته مغزی یا حمله قلبی ضروری است. قبل از انتخاب و خرید دستگاه فشار سنج باید به عوامل زیر دقت کنید تا بهترین فشارسنج را انتخاب کنید.

دقت دستگاه فشارسنج:

هر نوع ابزار پزشکی باید دقت بسیار بالایی داشته باشد. در انواع فشارسنج دقت اندازه‌گیری تفاوت دارد.

_ بالاترین دقت اندازه‌گیری مربوط به فشارسنج‌های جیوه‌ای است. این دستگاه‌ها در حد استاندارد هستند.

_ فشار سنج‌های عقربه‌ای هم دقت بسیار بالایی دارند. اما در این نوع فشارسنج مهارت و تخصص شخص هم مهم است، زیرا برای خواندن آن باید از گوشی پزشکی استفاده کرد و به‌ دقت به صدا گوش داد.

_ فشارسنج‌های دیجیتال نسبت به دو فشارسنج دیگر دقت پایین‌تری دارند. اما چون استفاده از آنها بسیار ساده و راحت است، طرفداران زیادی دارد.

کیفیت و نوع طراحی دستگاه فشارسنج:

کیفیت،جنس و نوع طراحی دستگاه فشارخون در عملکرد آن تاثیر زیادی دارد. تمامی قطعات از کاف تا سوپاپ و پمپ فشار همگی باید کیفیت قابل قبولی داشته‌باشند. قسمتی که با پوست در ارتباط است، باید ضدحساسیت و نچسب باشد تا آلرژی ایجاد نکند. اندازه کاف هم باید استاندارد باشد. اگر بازوبند خیلی گشاد یا خیلی تنگ باشد، در اندازه‌گیری مشکل ایجاد می‌کند.

راحتی و قابلیت حمل دستگاه فشارخون:

خرید فشارسنج برای مصرف خانگی یا مصرف حرفه‌ای فرقی ندارد. در هر صورت باید راحتی و سهولت جابه‌جایی آن را در نظر داشت.البته دستگاه‌های سبک و قابل‌حمل کمی گران‌تر بوده و پزشکان حتما باید این نوع فشار سنج را خریداری کنند تا حین کار راحت باشند.اما برای مصرف خانگی می‌توان به دنبال دستگاه‌های فشار خون کمی سنگین‌تر اما مقرون‌به‌صرفه بود.

در خرید دستگاه فشارخون باید به نیاز خود و قیمت، دقت دستگاه، کیفیت قطعات و قابلیت حمل دقت کنید. فشارسنج جیوه‌ای بالاترین و دیجیتالی پایین‌ترین دقت را دارد.

تفاوت فشارسنج دیجیتالی، عقربه‌ ای و جیوه‌ ای چیست؟

اساس کار این فشار سنج‌ها با هم یکسان است. اگر می‌خواهید در خانه به‌راحتی فشار خود را اندازه بگیرید، بهترین فشارسنج برای شما فشارسنج دیجیتال است. این نوع دستگاه نیازی به گوشی پزشکی ندارد و به‌صورت خودکار صدا را ثبت می‌کند. هر فردی با خواندن برگه‌ی راهنمای استفاده از فشارسنج دیجیتالی می‌تواند از آن استفاده کند.

فشارسنج جیوه‌ای و سپس فشارسنج عقربه‌ای بیشترین دقت را دارند، اما با گوشی پزشکی کار می‌کنند. برای استفاده از این دستگاه‌ها باید آموزش دیده‌ باشید. ازاین‌رو این دو نوع فشارسنج با وجود دقت بسیار بالا، مصرف خانگی ندارند و بیشتر توسط پزشکان و در مراکز درمانی استفاده می‌شوند.

بهترین دستگاه فشار خون دیجیتالی سخنگو چیست؟

براساس نظر مشتریان و کسانی که این دستگاه را تهیه کردند، دستگاه فشارسنج از برند B.well، PRO36توصیه شده‌اند.

از کجا بفهمیم فشارخون داریم؟

_ سردردهای شدید

_ خونریزی بینی

_ خستگی یا سردرگمی

_ مشکلات بینایی

_ درد قفسه‌ سینه

_ دشواری در تنفس

_ ضربان قلب نامنظم

خون در ادرار

احساس کوبیدن در قفسه سینه، گردن یا گوش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *